GroenLinks Nieuw-West wijst onverantwoorde bezuiniging af

GroenLinks heeft in de bestuurscommissievergadering van afgelopen dinsdag geweigerd medewerking te verlenen aan de zoveelste bezuinigingsronde. Bestuurscommissielid Simone Plantinga van GroenLinks noemde de nieuwe taakstelling die door de gemeente is opgelegd onverantwoord en onmogelijk. Haar motie om de Wethouder te laten weten dat de opdracht onuitvoerbaar is, kreeg echter te weinig steun.

Daardoor zullen er grote gaten worden geslagen in essentiële voorzieningen in Nieuw-West, zoals taalles voor allochtonen en ondersteuning van vrijwilligers, bijvoorbeeld in de Oeverlanden, vreest Plantinga. “Nog meer bezuinigen kan gewoon niet. Dan raak je essentiële taken als taalonderwijs en kinderboerderijen. De huizen van de wijk worden ook hard getroffen en zullen mensen moeten ontslaan en zullen hun werk minder goed kunnen doen. We hebben al een paar rondes meegewerkt – er is geen vet meer om weg te snijden.”

De bezuinigingsopdracht van in totaal bijna 5 miljoen werd opgelegd door de centrale stad om een gat in de ambtelijke administratie van gebouwen te dichten. Daarbij is in verschillende stadsdelen verzet gerezen. Plantinga: “Andere stadsdelen durven wel tegen de stad te zeggen dat deze bezuiniging niet haalbaar is. Ik vind het raar en teleurstellend dat de bestuurscommissie van Nieuw-West wel mee wil werken aan het snijden in basisvoorzieningen. Dat doet schade aan het stadsdeel en de oproep van maatschappelijke organisaties om dit niet door te zetten wordt genegeerd.”

De adviesbrief van het dagelijks bestuur zal nu een opsomming bevatten van subsidies en andere uitgaven die geschrapt kunnen worden. De Gemeenteraad zal uiteindelijk een beslissing moeten nemen.