Kunst en cultuur

Kunst en cultuur stimuleert, daagt uit, verbindt. Kinderen en jongeren kunnen op school kennismaken met muziek, dans, theater en kunst. Na schooltijd kunnen ze terecht bij 4West, Studio West en de Meervaart. Het stadsdeel kan hier een belangrijke stimulans in zijn.

Voor kunstenaars zijn broedplaatsen van belang: plekken waar kunstenaars en creatieve bedrijven de ruimte krijgen. GroenLinks is hier lang geleden de initiatiefnemer van geweest. In veel broedplaatsen worden samen met bewoners allerlei buurtactiviteiten georganiseerd en ontmoetingsplaatsen ingericht. We zijn er trots op dat we in Nieuw-West de meeste broedplaatsen gerealiseerd hebben van heel Amsterdam.

Juist nu de woningmarkt in Amsterdam weer zo overspannen is, lopen deze plekken gevaar. Vastgoedeigenaren zullen de panden willen ontwikkelen. GroenLinks vindt dat er altijd ruimte moet zijn in het stadsdeel voor dergelijke plekken. Amsterdam verdient geld aan de uitgifte van grond. Een deel van dat geld kan hierin geïnvesteerd worden. Niet alleen de broedplaatsen, maar ook de zogenaamde vrijplaatsen (zonder subsidie) zorgen voor veel creatieve energie en levendige buurten.