Paulus de Wilt
CC-BY Lennart Huizing

Paulus de Wilt

Steunfractie

Kansen grijpen in Nieuw-West

Paulus de Wilt (1955) was stadsdeelwethouder in Amsterdam Nieuw-West voor GroenLinks. Zijn portefeuille bevatte: wonen, stedelijke vernieuwing, milieu, groen/parken en water, kunst en cultuur, cultuurhistorische waarde, dierenwelzijn en de Sloterplas. Vanaf 2017 is hij opnieuw lid van de bestuurscommissie Nieuw-West.

De Wilt werd geboren in Amsterdam Nieuw-West, in de wijk Slotermeer. Vanaf zijn vijfde jaar woonde hij achtereenvolgens in Amersfoort en Nijmegen. In 1974, na zijn middelbare schooltijd, keerde hij terug naar Amsterdam om aan de Gemeente Universiteit biologie te studeren.

Al tijdens zijn studie werd hij politiek actief, verrichtte bestuurswerk op de faculteit, zat in de faculteitsraad. Hij maakte zijn studie niet af, want na vier jaar studie ging hij de ‘serieuze politiek’ in. In 1977 werd hij lid van de PSP, was in 1979 een jaar fractie-assistent van de PSP-fractie, vervolgens vicevoorzitter in het landelijk bestuur en in 1982 duo-raadslid. Hij deed zijn vervangende dienstplicht ook bij deze partij door als beheerder van het partijgebouw te werken. In die jaren was hij daarnaast als secretaris betrokken bij de Linkse Doorbraak, dat de drie kleine linkse partijen wilde verenigen en waaruit later de partij GroenLinks zou voortkomen.

In 1983 startte hij een eigen bedrijf. ‘Gewoon vanuit mijn slaapkamer met een computertje adressen beheren voor derden. Dat is in de loop der jaren uitgegroeid tot een digitale drukkerij en een bedrijf voor grafische vormgeving.’ De Wilt is vanaf 2002 niet meer actief in zijn onderneming en heeft het in 2008 verkocht. Na oprichting van GroenLinks werd hij lid van het partijbestuur en in 1998 voorzitter van de Amsterdamse afdeling. In 2002 werd hij directeur daarvan. Sinds maart 2007 is Paulus lid van het Dagelijks Bestuur in stadsdeel Amsterdam Slotervaart. Na de verkiezingen in 2010 is hij teruggekomen als lid van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Amsterdam Nieuw-West.