Jammer genoeg staat de buurt bekend als één van de slechtste buurten van Nederland. Een buurt met veel sociaal/maatschappelijke problemen: problemen rondom veiligheid, schimmelwoningen en slecht geïsoleerde woningen. Het gevolg hiervan is dat dat bewoners zich niet thuis voelen en kinderen ziek worden van de slechte staat van de woningen.

In 2008 werden er door Stadgenoot, de eigenaar van de woningen, de eerste plannen gemaakt voor grootschalige renovatie en herontwikkeling van de buurt. Deze plannen zijn stopgezet vanwege de financiële crisis. Vanaf die tijd zijn de problemen van bewoners echter toegenomen en zijn er geen concrete plannen gemaakt om die problemen structureel op te lossen. Er was minimale communicatie met de bewoners totdat de actiegroep Wildeman opstond.

De Fractie van GroenLinks Nieuw-West is nauw betrokken bij de groep bewoners. Er zijn gesprekken gevoerd en de inloopspreekuren van de actiegroep zijn bezocht. Op basis hiervan heeft GroenLinks het initiatief genomen om een stadsdeelcommissiebreed advies te vormen. Dit is advies is aangenomen.

Esther Tienstra heeft namens de Stadsdeelcommissie Nieuw-West het advies ingesproken in de tijdelijke raadscommissie van de gemeenteraad. Esther heeft het advies toegelight en vragen beantwoord. Na 't reces wordt 't advies verder behandeld. Er wordt dan onder andere de beantwoording van het advies vanuit het college besproken.

Er zijn adviezen opgesteld met de strekking dat er op korte termijn oplossingen moeten komen voor deze bewoners. Oplossingen die verder gaan dan een likje verf. Bewoners hebben hulp en ondersteuning nodig middels een loket bestaande uit verschillende instanties voor belangenbehartiging. Er moet ook onderzocht worden of er een voorrang en een gewenningsperiode mogelijk is voor bewoners die moeten verhuizen, ook bij middenhuur.