Op de eerste stadsdeelraadsvergadering van Amsterdam Nieuw-West werd het coalitieakkoord tussen de PvdA, GroenLinks en D66 gepresenteerd. Namens de GroenLinks fractie werd door Paulus de Wilt een beschouwing gegeven op het geformuleerde coalitieakkoord van PvdA, GroenLinks en D66:

We hebben een roerig jaar achter de rug.

Een jaar dat begon met stevige discussies over hoe de nieuwe stadsdeelindeling zou gaan worden. Hoeveel stadsdelen komen er en waar ligt de grens tussen Oud- en Nieuw-West? Uiteindelijk besloot de gemeenteraad dat er alleen samengevoegd zou worden en niet heringedeeld. Ik denk dat de mensen die momenteel midden in de fusieperikelen zitten daar zeer dankbaar voor zijn.

GroenLinks was een groot voorstander van het ontstaan van het stadsdeel Nieuw-West en wij hebben enthousiast gewerkt aan de voorbereiding van de fusie en de stadsdeelverkiezingen van 3 maart.

Er is een stevige verkiezingscampagne gevoerd en de uitslag van die verkiezingen maakte duidelijk dat er draagvlak is voor de voortzetting van een links-progressief beleid in Nieuw-West.

PvdA, D66 en GroenLinks hebben de afgelopen maanden onderhandeld over een akkoord met precies dat doel. Een progressief beleid dat veel wil betekenen voor Nieuw-West. Dat ook over de grenzen van Nieuw-West heen kijkt. We zijn als grote stad van 135.000 inwoners onderdeel van de nog veel grotere Metropoolregio Amsterdam. Dat heeft consequenties voor het beleid hier.

 

GroenLinks is erg tevreden met de uitkomst van de gevoerde gesprekken. Gesprekken die soms pittig waren, maar steeds in een goede onderlinge verstandhouding zijn gevoerd. En dat was en is voor GroenLinks erg belangrijk. Per slot van rekening zullen we de komende jaren nog vaak met elkaar discussiëren over het ‘juiste’ beleid. Er staan ons nog veel moeilijke beslissingen te wachten. Het is goed te weten dat we dat kunnen doen in een sfeer van vertrouwen. Waarbij iedereen voor zijn of haar mening uitkomt, maar het doel is er gemeenschappelijk uit te komen. Daarbij wil ik graag nogmaals benadrukken dat ook het gesprek met de raad daarbij essentieel is. We willen graag dat het beleid tot stand komt in gesprek met alle partijen – ook oppositiepartijen. Sterker nog, ook in gesprek met partijen buiten de raad. Bewoners en bedrijven zijn een belangrijke gesprekspartner. En hebben ook zeggenschap over hun eigen situatie. Participatie is voor de coalitie een rode draad door ons beleid.

 

Ik ga hier geen uitgebreide voorbeelden geven van welke onderdelen wij zo vreselijk goed vinden aan het akkoord, dat zou immers suggereren dat andere delen minder belangrijk zijn en dat zijn ze niet.

Het akkoord heeft als titel: “Kansen bieden – talenten benutten”. Die titel geeft aan wat de kern is van het akkoord. Wij willen bewoners – en bedrijven – van Nieuw-West de ruimte geven om hun kansen te grijpen en willen alle aanwezige talenten benutten. Het doel is een stadsdeel dat ruimte biedt aan iedereen – met respect voor anderen en duurzaamheid als leidraad.

 

Is er dan niets aan te merken op de totstandkoming van het akkoord? Jawel, ik vind dat mensen te lang niks gehoord hebben tijdens de onderhandelingen. Let wel, dit is geen verwijt aan wie dan ook, maar een leerpunt ook voor mijzelf. Ik denk dat het goed is om tijdens de onderhandelingen regelmatig in het openbaar terug te rapporteren.

 

Ik  ben er van overtuigd, dat met dit akkoord het beste is bereikt wat er uit de gezamenlijke programma’s te halen was. Natuurlijk staat het nog open voor verbeteringen en nadere uitwerking naar aanleiding van de discussies over de komende ombuigingen. Maar met dit akkoord hebben we het beste van de markt en ik heb er alle vertrouwen in dat we dat waar gaan maken de komende vier jaar.

 

Paulus de Wilt

GroenLinks fractie Amsterdam Nieuw-West

3 mei 2010