Er is een flink aantal beleidsdocumenten vastgesteld, veelal ‘groene’ beleidsdocumenten, die goed aansluiten op het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Zoals de ontwikkelstrategie Sloterplas, de watervisie en het bomenbeleidsplan. Tevens zijn er een aantal belangrijke moties en amendementen ingediend.

Het Bomenbeleidsplan  

Dit is een visie document met veel aandacht voor een duurzaam bomenbestand met meer aandacht voor kwaliteit. Nieuw-West is een uitgesproken groen stadsdeel met circa 163.000 bomen. Deze duizenden bomen zijn de belangrijkste bouwstenen van de groene structuur van het stadsdeel. Nu, 50 á 60 jaar later, is een deel van het bomenbestand in Nieuw-West toe aan eenvernieuwingsslag. Tijd dus voor een andere aanpak. Het bomenbeleidsplan doet uitspraken over de verbeteringen van de boomstructuur, een betere bescherming van bomen, het verhogen van de gebruikswaarde van bomen, etc.

 De Watervisie 2040

Onbezorgd en gezond leven in een waterrijk Nieuw-West, waar het water beleefbaar en bruikbaar is en optimaal benut wordt als energiedrager. Het watersysteem is op de toekomst voorbereid (klimaatbestendig).

 De Ontwikkelstrategie Sloterplas

De ontwikkelstrategie is een vervolg op de op 1 juni gehouden Sloterplasconferentie. In aanloop naar de conferentie stond de website Sloterplasidee open voor het ‘prikken’ van ideeën. Uiteindelijk zijn 176 ideeën door gebruikers en potentiële gebruikers van het gebied ingediend. Waarom een ontwikkelstrategie Sloterplas? Tot nu toe ontbrak een integraal beeld voor de Sloterplas en haar oevers dat op basis van brede participatie tot stand is gekomen en bestuurlijk is vastgesteld.

 

Nieuw-West Fietst!

Het strategisch beleidskader fiets voor stadsdeel Nieuw-West 2012-2020.

In het bestuursprogramma 2010-2014 is opgenomen dat meer gebruik van de fiets goed is voor het milieu en voor de gezondheid van onze bewoners. Om het fietsgebruik te stimuleren wil het stadsdeel investeren in het fietspadennetwerk en is er aandacht voor goede parkeervoorzieningen voor de fiets. In dit MJP Fiets wordt ingezet op de volgende vier pijlers: Infrastructuur, Imago van het fietsen, Fietsparkeervoorzieningen en Vermarketing van het fietsen in Nieuw-West.

 

Wonen in Nieuw-West

Meer variatie vanuit bestaande kwaliteiten “Hier in Nieuw-West heb ik door de mengelmoes tenminste het gevoel dat ik in een grote stad woon.” Zegt een bewoner!. Stadsdeel Nieuw-West wil een prettig woonklimaat voor haar bewoners. Om dat te stimuleren zet het stadsdeel in op nog meer variatie van het woningaanbod. Meer variatie voldoet aan de diversiteit van de vraag, het heeft een positief effect op de woonomgeving en het past binnen de stedelijke ambities. Vijf speerpunten: Woningaanbod aansluiten op diversiteit bevolking, Zelfbouw, Kwaliteit en flexibiliteit, Kleinschalige vernieuwing en acupunctuur en Stimuleren, faciliteren en ondersteunen van particulier initiatief.

 

Mobliteitsaanpak Nieuw-West

Onder het motto “Kansen voor bereikbaarheid” streeft Stadsdeel Nieuw-West met dit mobiliteitsplan naar een goede bereikbaarheid van en in Nieuw-West voor alle vervoersmiddelen. Het stadsdeel zet daarbij actief in op mobiliteit die bijdraagt aan een gezond, leefbaar en duurzaam Nieuw-West. Daarom geven we prioriteit aan langzaam verkeer (voetgangers en fietsers), openbaar vervoer en elektrisch vervoer. Ook gaan we in dit plan in op mobiliteitsvraagstukken bij ruimtelijke ontwikkelingen.

 

Nota Cultuurhistorie

Het Stadsdeel wil haar erfgoed borgen voor toekomstige generaties. Ook wil zij de aanwezige kennis op gebied van cultuurhistorie vastleggen. Naast de Spelregels is er in het kader van de Nota Cultuurhistorie een Beleidsevaluatie Cultuurhistorie en een Cultuurhistorische Verkenning Amsterdam Nieuw-West opgesteld die beiden een schat aan informatie bevatten over het cultureel erfgoed binnen het stadsdeel.

 

Toekomstvisie

Deze Toekomstvisie plaatst stippen op de horizon, schetst scenario’s en trekt in gang gezette ontwikkelingen door. Deze Toekomstvisie 2040 wil een richting aangeven hoe we de beperkte kleurigheid van het huidige Nieuw-West meer pit kunnen geven. Om structuur aan deze toekomstvisie te geven, zijn drie leefmilieus geformuleerd. We zetten de bewoners van die leefmilieus neer met enkele karakterschetsen over hoe ze in 2040 leven en hoe ze hun dagelijkse boodschappen doen. De drie leefmilieus zijn: rustig, dynamisch en vrij.

Blauwalgvrij maken van Sloterplas.
Vanaf 2016 wordt de Sloterplas door Waternet blauwalg vrijgemaakt. GroenLinks Nieuw-West deed  hiertoe voorstellen in de raad, tevens is er ook budget vrijgemaakt om voor die tijd blauwalg te bestrijden. Bij nader onderzoek is bekend geworden dat de kosten daarvoor vele malen hoger liggen dan er aanvankelijk over gedacht werd. Het budget is ook niet toereikend. Daarom is er besloten om het standje tot en met 2016 blauwalgvrij te maken en houden zodat er gezwommen kan worden. Dat wordt vanaf dit jaar gerealiseerd.

 


Blauwezone
Het dagelijks bestuur kwam in juni met voorstellen om het huidige blauwezone gebied uit te breiden en hiervoor middelen te onttrekken uit het parkeerfonds. Fractie GroenLinks stemde als enige tegen dit voorstel in de raad omdat: 

- Het geen creatieve oplossing is zoals het in het coalitie akkoord is opgenomen.

- Met dit voorstel wordt het bestaande probleem verschoven naar de volgende straat.

- De bewoners daarom heen opgezadeld worden met problemen.

- Het een heel dure oplossing is en daarom veel geld kost.

- Het ook niet eerlijk is ten opzichte van het deel waar wel betaald parkeren is ingevoerd en waar de bewoners moeten betalen voor handhaving en toezicht.

- Het stadsdeel geld erbij moet leggen voor handhaving en toezicht van de blauwezone.

- Het parkeerfonds over een niet al te lange termijn leegloopt en onbetaalbaar wordt.

 

Ook is er een aantal moties en amendementen ingediend, vaak samen met coalitie die aangenomen zijn.

 

-       Amendement inzake laden en lossen over water: Besluit: De mogelijkheden voor het laden en lossen via duurzaam vervoer te water te onderzoeken en zo mogelijk te implementeren in  Uitwerkingsplan Zuidwestoever Sloterplas.Amendement GroenLinks NW inzake een ‘ijsbaan-wadi’: besluit: “Het aanwijzen van twee mogelijke locaties voor een natuurijsbaan, waarvoor - mede vanwege de noodzaak tot tijdelijke waterberging - uitvoering in de vorm van een wadi zal worden onderzocht en indien mogelijk zal worden toegepast”

 

-       Amendement inzake doorlopende Zuidgracht Osdorp-Centrum: besluit om onder Ambities toe te voegen: Het op grachtwaardige wijze verbinden van de in ontwikkeling zijnde Zuidgracht van Osdorp-Centrum, via Hoekenes (in het westen) en de Sloterplas (in het oosten). Omwille van wateropvang, waterafvoer, doorstroming, recreatievaart en transport.

 

-       Motie start procedure aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht Sloten, besluit: zo snel mogelijk, maar in elk geval nog in 2013 de procedure in werking te zetten om het dorp Sloten tot “beschermd dorpsgezicht” aan te wijzen, etc.

-       Motie versneld in procedureneming monumentale objecten Osdorperweg, besluit: de procedure tot aanwijzing van gemeentelijk monument te versnellen voor de eveneens in de Cultuurhistorische Verkenning 2007 (p.69-70) genoemde objecten:

o    * voormalige boerderij ‘Nooitgedacht’, Osdorperweg 571,

o    * tuinderswoning Osdorperweg 639,

o    * hallehuisboerderij Osdorperweg 870 

 

Avni Turgut.