GroenLinks wil meer aandacht voor de fiets bij de inrichting van de openbare ruimte. Te vaak gaat de meeste aandacht uit naar de auto en moet de fiets ruimte inleveren. Dat gebeurt vaak haast onopgemerkt, zoals onlangs nog bij de bespreking van het bestemmingsplan van De Aker in Nieuw-West.
Amsterdam werkt omdat de fiets de ruimte heeft gekregen. De binnenstad blijft bereikbaar door de fiets, maar ook in de buitenwijken is de fiets vaak het belangrijkste vervoermiddel. Dat heeft talloze voordelen voor de veiligheid op straat, voor de gezondheid van ons allemaal en voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat we blijven investeren in ruimte voor de fiets.
De ruimte voor de fiets moet echter steeds opnieuw worden bevochten, zoals recent in het bestemmingsplan voor De Aker. Nu loopt dwars door het oude deel van De Aker aan weerszijden van de Ghandilaan en Hullemanlaan een vrijliggend en doorlopend fietspad. De bijbehorende rijweg is, net als de hele wijk, een 30-kilometerzone.
Het stedelijk beleid schrijft voor dat in 30-kilometerzones er geen vrijliggende fietspaden worden aangelegd. Dat is begrijpelijk, want bij dat soort lage snelheden kan de fiets vaak best op de rijweg. Maar uit het bestemmingsplan en de discussie eromheen blijkt ook dat er een voorkeur is bij het bestuur voor grootschalig dwarsparkeren langs deze wegen. Dat is geen goed idee. Dwarsparkeren is veel gevaarlijker voor fietsers, omdat zowel de automobilist als de fietser minder goed de situatie kan inschatten.
Bert Stamkot, duo-lid van de bestuurscommissie voor Nieuw-West en bewoner van De Aker, vindt de plannen dan ook ondoordacht: “Het plan beschrijft in detail de manier waarop de auto zich straks moet gaan verplaatsen, maar besteed nauwelijks aandacht aan fietsverkeer. Daarmee dreigen gevaarlijke situaties te ontstaan die mensen de auto in en de fiets afjagen.”
Volgens GroenLinks moet bij het vormgeven van de openbare ruimte en verkeersstromen juist de fietser en de voetganger centraal staan. Daarom heeft GroenLinks een amendement ingediend op het concept-bestemmingsplan, om de ruimte voor de fiets te garanderen. Daarmee is het verhaal niet uit voor Stamkot: "Het is duidelijk geworden dat de fiets te weinig aandacht krijgt van het huidige bestuur. We zullen dus alert moeten blijven op de ontwikkelingen in de komende tijd, om te voorkomen dat de fietser straks het nakijken heeft."