Ondanks kou en gladheid op de wegen waren bijna 50 Nieuw-West bewoners op 8 januari naar Eigenwijks gekomen om elkaar een goed 2010 te wensen. Wethouder Maarten van Poelgeest was uit Oost komen fietsen om vragen van de aanwezigen te beantwoorden. De GroenLinks lijsttrekker voor de Amsterdamse verkiezingen bleek goed op de hoogte van de kansen en problemen in het nieuwe stadsdeel Nieuw-West.

Maarten van Poelgeest opende met een korte samenvatting van zijn recent verschenen boek "Meer Amsterdam". In dat boek schetst Van Poelgeest een vrolijk stemmend toekomstbeeld voor de stad. Een stad die door een groene aanpak zowel de economische als de klimaatcrisis aankan. Amsterdam als compacte stad, waar mensen vrij zijn en kunnen emanciperen, een stad met groene banen en groene ruimte, waar mensen elkaar ontmoeten.

De aanwezige belangstellenden hadden vragen over een groot aantal onderwerpen. Zo werd stilgestaan bij de economische crisis en de forse financiële gevolgen die dat voor de begroting van de stad zal hebben. Ondanks dat er fors bezuinigd moet worden vindt Van Poelgeest het belangrijk dat de huidige bewoners kunnen blijven profiteren van de Stedelijke Vernieuwing. Ook is het volgens hem juist nu verstandig te investeren in toekomstvaste milieumaatregelen, zoals windenergie en het goed isoleren van tochtige woningen: goed voor het milieu, goed voor de werkgelegenheid en goed voor de portemonnee.

Ook het groen in Nieuw-West, en dan vooral het Rembrandtpark en rond de Sloterplas, was onderwerp van gesprek. Van Poelgeest hield de aanwezigen voor dat door het compacte bouwen in de stad steeds meer bewoners deze groene plekken zullen gaan opzoeken. Bijvoorbeeld om boeken te lezen, afspraken te maken of te werken met een laptop. Het belang van de groene ruimte neemt toe, ze moet daarom behouden blijven en aantrekkelijker gemaakt worden. Bedrijven vestigen zich ook liever in een groene stad. Van Poelgeest vindt het gebied rond de Sloterplas daarbij in potentie net zo aantrekkelijk als het Amsterdamse Bos.

De avond werd afgesloten door Paulus de Wilt, GroenLinks lijstrekker in Nieuw-West. De Wilt verwacht dat Nieuw-West, het grootste Amsterdamse stadsdeel, snel levendiger zal worden. We profiteren hier van een vergroening van de economie en worden een belangrijk stuk van Amsterdam. Hij maakte wel duidelijk dat wat GroenLinks betreft bebouwing bij de Oeverlanden aan de Nieuwe Meer daar niet bij hoort! GroenLinks heeft zin in een toekomst waarin groen werkt.

Op deze website is een foto-impressie van de nieuwjaarsreceptie geplaatst. De tekst van de nieuwjaarstoespraak van voorzitter Joost Koedijk vindt u hier.