Het Osdorpplein moet doorlopen tot aan de Sloterplas. Dat wil GroenLinks lijsttrekker Paulus de Wilt. Om dat te bereiken moet Meer en Vaart ter hoogte van het Osdorpplein autoluw worden gemaakt. "Die plek vraagt volgens mij om bedrijvigheid en reuring, niet om uitlaatgassen," stelt De Wilt.

Er is iets wat me al jaren stoort in Nieuw-West. En dat is de doorgaande route over Meer en Vaart die het Osdorpplein afsnijdt van het water. Daar rijden auto's - of eigenlijk staan ze vooral in de file - waar kinderen horen te spelen en jongeren horen uit te gaan. Die plek vraagt volgens mij om bedrijvigheid en reuring, niet om uitlaatgassen. Wat mij betreft is het de hoogste tijd om dit probleem aan te pakken: Meer en Vaart moet autoluw.

Daar moet wel een hoop voor gebeuren. Het Osdorpplein heeft zich de afgelopen decennia afgekeerd van het water. We moeten investeren in het aantrekkelijk maken van de échte voorkant van het plein: Meer en Vaart. Ook moet het verkeer opnieuw worden vormgegeven, inclusief de tram. Maar dat is te doen. 

En dan winnen we een prachtig stuk grond dat heel veelzijdig kan worden gebruikt. Er komt ruimte voor nieuwe winkels, appartementen en vooral voor horeca, uitgaansleven en wat mij betreft een flinke bioscoop. Dat kunnen we allemaal zo vormgeven dat het Osdorpplein als vanzelf bij de Sloterplas gaat horen. Met de plas zelf moeten we natuurlijk voorzichtig zijn - we willen geen stedelijke bebouwing op de oever.

Het resultaat is een versterkt Osdorpplein, wat goed is voor de bedrijvigheid. Dan wordt het Osdorpplein een echt centrum voor Nieuw-West, een leuke plek waar je wilt zijn, overdag voor de winkels, 's avonds voor de reuring. Tijd dus voor plannen, mijn mailbox is open voor iedereen die mee wil denken over dit plan.