De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur: Tijd voor campagne! Tijdens de campagne gaat GroenLinks de wijk in met Huis aan Huis-acties. Persoonlijke gesprekken met bewoners om een goed beeld te krijgen welke thema’s er in de wijk leven. Op zaterdag 27 januari was Osdorp aan de beurt.
Het eerste gesprek begon met een reactie die we vaker horen: “Wat goed dat jullie de wijk ingaan, alleen hebben jullie niet zoveel aan mij. Ik stem al GroenLinks en heb niet zoveel te vertellen”. Vaak is dit het begin van de meest boeiende gesprekken, zo ook nu. Na wat extra vragen bleek namelijk dat meneer het fijn vond wonen in Osdorp. Hij woont voor Amsterdamse begrippen goedkoop en rustig. Osdorp was volgens hem vergelijkbaar met een forensenstad. Mensen komen hier voor hun rust en ruimte. Het nadeel was dat bewoners weinig ondernemen in de buurt. Voor een drankje ga je het centrum in.
De reden hiervoor is dat er te weinig gevarieerd aanbod bestaat qua winkels en horeca. Door het gebrek aan aanbod is het moeilijk om binding met de buurt te krijgen. Werken en recreëren doe je immers buiten je wijk. Een diverser aanbod van winkels en horeca zorgt ervoor dat bewoners zich meer verbonden voelen met Osdorp omdat ze dan voor boodschappen of ontspanning de wijk niet meer hoeven te verlaten. Een mooi gesprek met concrete input voor onze kandidaten. Dit is namelijk wat wij als GroenLinks voor ogen hebben.
In een volgend gesprek kwam er gelijk een mogelijke taak voor de stadsdeelcommissie naar voren. We spraken een vrouw die met veel tevredenheid in Osdorp woont, alleen het contact met de buren erg mist. Over het gebrek aan contact onderling was ze niet verbaast. Mensen wonen hier voor de rust en omdat je er voor Amsterdamse begrippen goedkoop kan wonen. Er is niks wat de ontmoeting onderling faciliteert. Iedereen zit binnen of in z’n tuin/op z’n balkon. Een bankje of een plek waar we kunnen samenkomen zou helpen die ontmoetingen plaats te laten vinden. Denk aan een bankje of gemeenschappelijke ruimte.
Op de vraag wat wij hier als stadsdeelcommissie mee zouden kunnen doen was het antwoord heel simpel: Breng deze behoefte van bewoners in kaart en faciliteer. Vertaal het naar een motie of advies in de stadsdeelcommissie, maar breng ook bewoners samen om met elkaar aan de wens tot ontmoeting een praktische invulling aan te geven. Zowel tijdens de campagne als erna, aan de slag!