Het nieuwe bestuurlijk stelsel in Amsterdam is en blijft voor alle partijen wennen. Het is zoeken naar ruimte, bevoegdheden en vooral antwoorden. De verhouding tussen stadsdelen en stad is veranderd. De verschillende wethouders in het College leggen adviesvragen voor aan de Bestuurscommissies. De termijnen waarbinnen dat advies moet worden gegeven zijn vaak zodanig krap dat dit spanning oplevert: qua planning en in de verhouding tussen bestuurders.

De gemeenteraad wordt over de adviezen van de Bestuurscommissies wisselend geïnformeerd. Dit betekent dat ze soms niet goed op de hoogte zijn van wat er speelt. De uitwisseling tussen stadsdeelfracties en de partijen in de gemeenteraad verloopt kennelijk niet altijd even goed. Voor GroenLinks geldt dat niet: er is persoonlijk contact en de maandelijkse Kaderdagen zijn goed voor de uitwisseling van kennis.

Veel is nog onduidelijk, met name waar het gaat om de zogenaamde gebiedscyclus. De budgetten voor de stadsdelen (voor 2015) zijn op dit moment bijvoorbeeld nog niet bekend, ondertussen wordt er al wel gewerkt aan de gebiedsagenda’s voor 2016-2019. Dat is de toekomst, in dit verslag een terugblik van de fractie op het afgelopen jaar.

De sfeer in de Bestuurscommissie is goed. Er wordt af en toe aardig gediscussieerd en over het algemeen gaat men fatsoenlijk met elkaar om. Binnen de oppositie wordt regelmatig samen opgetrokken, dat geldt vooral voor GroenLinks, BNW81 en CDA. De coalitie is over het algemeen een eenheid, maar D66 is ook bereid om met de oppositie samen te werken. De SP wil een thema nog wel eens stevig aanvliegen, maar steunt de coalitie op het moment van stemmen. De PvdA fractie is weinig uitgesproken, met uitzondering van de stadsdeelvoorzitter.

De (steun-)fractie

De fractie startte in maart 2014 met vijf personen, de top 5 van de kandidatenlijst: Hurşit Özdemir, Paulus de Wilt, Lennart Huizing, Bert Stamkot en Simone Plantinga. Helaas moest Hurşit vanwege andere verplichtingen de fractie verlaten. Paulus trad in juni terug uit de Bestuurscommissie, Simone nam zijn zetel over. Paulus is nog steeds betrokken bij de fractie als steunfractielid. Hij zit de fractievergaderingen voor en staat de fractie bij met al zijn kennis en politieke ervaring. Daarnaast organiseert Paulus de Kaderdagen voor GroenLinks Amsterdam. Lennart beheert de website en zorgt voor interessante en vlot geschreven artikelen. Binnen de fractie is hij scherp op onderwerpen die nieuwswaarde hebben. Bert heeft een inhoudelijke en kritische blik op de onderwerpen die in de Bestuurscommissie aan bod komen. Hij bekijkt de zaken in het grote geheel en brengt zo verdieping aan. Daarnaast is hij een uitstekend netwerker.

Simone heeft met veel plezier het stokje van Paulus overgenomen en heeft inmiddels haar draai in de Bestuurscommissie gevonden. Vaak kritisch op het proces en steeds sterker in de inhoud. Om gezamenlijk speerpunten en focus aan te brengen, heeft de fractie een heidag georganiseerd. Onder leiding van Jasper Groen (gemeenteraadslid) is de fractie in Stadsboerderij Osdorp een middag goed met elkaar in gesprek gegaan. ‘Duurzame Stedelijkheid’ is het overkoepelende thema waar de fractie de komende jaren mee aan de slag gaat. Het gaat dan om: inrichting van ruimte duurzaamheid: energie en economie mobiliteit: OV & fietsen meedoen: participatie diversiteit: reuring

Wat heeft de fractie zoal gedaan en aan resultaten behaald?

Een aantal thema's heeft de afgelopen tijd de bijzondere aandacht gehad van de fractie:

Bus 21 

De lus uit buslijn 21 (Buurt 10 in Geuzenveld) verdwijnt in juli 2015. Bewoners en ondernemers zijn hier terecht boos over. Het stadsdeel stuurde in oktober 2014 een brandbrief naar Wethouder Litjens (portefeuillehouder OV in College van B&W en in de Regioraad). Deze brief werd echter verstuurd zonder het Algemeen Bestuur te raadplegen. Hoewel GroenLinks volledig achter de inhoud van de brief stond en staat, heeft de fractie vragen gesteld over de gang van zaken. 

Met de bewoners en de actiegroep is goed contact. Dit heeft ertoe geleid dat Simone een bijdrage kon leveren aan een item van AT5 nieuws over bus 21 en aan een artikel in NRC. Zeeger Ernsting, gemeenteraadslid van GroenLinks, is met de fractie in Nieuw-West opgetrokken door vragen over bus 21 te stellen in de Regioraad. 

Ma Braunpad

Het bestemmingsplan ‘Ma Braunpad II’ kent een lange geschiedenis. In het belang van de bewoners was het daarom belangrijk dat dit werd afgerond. Naar aanleiding van de inspraak door bewoners in de commissievergadering is Simone op bezoek geweest bij de bewoners. Hun belangrijkste wens: in het bestemmingsplan een hogere bouwhoogte toestaan. Hier kon de fractie echter niet in meegaan. De locatie is er niet geschikt voor (qua landschap, omdat er een molenbiotoop is en omdat de grond zou kunnen verzakken). 

Dat zorgt wel voor een probleem. De groep bewoners is behoorlijk gegroeid in de afgelopen 20 jaar. De fractie heeft er tijdens behandeling van het bestemmingsplan daarom op aangedrongen bij het College aandacht te vragen voor het bredere probleem van de verschillende woonwagenlocaties in de stad: een gebrek aan ruimte en aan geschikte locaties. Dit is meegenomen is het advies aan het College en als zodanig meegestuurd met het bestemmingsplan. 

Jorrit Nuijens is vanuit de gemeenteraadsfractie tijdig betrokken bij dit bestemmingsplan. Hierdoor was hij bij de behandeling in de Raadscommissie goed geïnformeerd, iets wat niet gezegd kon worden van de overige gemeenteraadsleden. Het bestemmingsplan werd door de gemeenteraadsleden teruggestuurd naar Nieuw-West. Het is is februari opnieuw behandeld en ongewijzigd vastgesteld. 

Huizen van de Wijk

De nota ‘Huizen van de Wijk in 2015 en verder’ stond in januari 2015 voor het eerst op de agenda in de Bestuurscommissie. Lang bleef onduidelijk wat de status van het stuk was, dit leidde tot veel verwarring. Ook de verschillende exploitanten van de Huizen van de Wijk waren niet te spreken over de inhoud, maar ze hadden vooral moeite met de totstandkoming van het stuk: ze waren er totaal niet bij betrokken. 

GroenLinks heeft het initiatief genomen tot het stellen van een aantal stevige vragen, met als doel de besluitvorming uit te stellen tot duidelijk was waarover gestemd zou moeten worden. Samen met oppositiepartijen BNW81 en CDA en coalitiepartij D66 heeft de fractie dit doel behaald. De notitie is in aangepaste versie in februari opnieuw behandeld. 

Samenwerking, overleggen en netwerken 

Simone is lid van de agendacommissie van de Bestuurscommissie, in feite het fractievoorzittersoverleg. Hier worden de agenda’s voor iedere maand besproken en worden er keuzes gemaakt voor thema-avonden. Ook worden in dit overleg facilitaire zaken besproken. In 2015 staat onder andere het thema integriteit op de agenda.

Daarnaast heeft de fractie en scala aan onderwerpen behandeld, zoals die zich voordeden. Een opsomming per thema (alle documenten en beantwoording zijn te vinden op: www.raadsinformatienieuwwest.nl): 

Openbare ruimte, groen en parken & natuur

  • Ambtelijke (technische) vragen over werkzaamheden Nieuw-Sloten mbt parkeerplaatsen (mei/juni 2014)
  • Vragen over verkeerd en niet geplaatste fietspaaltjes (januari 2015)

Monumenten en archeologie

  • Schriftelijke vragen over begraafplaats Osdorperweg (november 2014)

Wonen

  • Schriftelijke vragen huurverhoging (augustus 2014)
  • Artikel in Westerpost over Huurverhoging (augustus 2014)

Milieu en duurzaamheid, dierenwelzijn

  • Motie ‘duurzame’ streekborrel BC - met algemene stemmen aangenomen (november 2014)
  • Vragen over ‘kalfjes’ stadsboerderij Osdoperweg, Tuinen van West (december 2014, vervolg in maart 2015)
  • Vragen over vuurwerk overlast en schade (december 2014)

Wegen, OV & fietsen

  • Vragen over wegwerkzaamheden Baden Powellweg (juni 2014)
  • Vragen over gang van zaken ‘Brandbrief bus 21’ (oktober 2014)
  • Schriftelijke vragen over gladheidsbestrijding (maart 2015)

Welzijn (incl. jongerenwerk)

  • Mondelinge vragen ‘Vluchtgebouw’ (september 2014)
  • Mondelinge vragen HvdW (met BNW, D66 en CDA - januari 2015)
  • Vragen nav mondelinge vragen D66 ‘Zij is hier’ (januari 2015)

Inspraak, initiatief en burgerparticipatie, openbaar Bestuur en Bestuurlijk stelsel

  • Amendement ‘Duo bestuurscommissielid’ (verworpen) – als initiatiefvoorstel door M+ aangenomen (juni 2014)
  • Amendement schriftelijke verslaglegging – verworpen (juni 2014)
  • Brief aan DB over gebiedsagenda’s en prio’s (augustus 2014)
  • Vragen over mandaat nadere regels subsidie Huizen van de Wijk

Veiligheid

  • Mondelinge vragen cameratoezicht (juni 2014) aangestuurd op vervolgbespreking: thema-avond ‘Veiligheid’ (april 2015)
  • Artikel Westerpost (met CDA) over cameratoezicht (juni 2014)