Het belangrijke politieke werk van GroenLinks in Nieuw-West wordt gedaan door de fractie. Regelmatig waren zij in het nieuws met kritische vragen en commentaren voor de Bestuurscommissie. Momenteel is er sprake van een goed ingewerkt en gemotiveerd team. Hierbij het jaarverslag van de fractie voor 2015.

De Bestuurscommissie & de Centrale Stad

Het stelsel begint zich te zetten: de Bestuurscommissie begint te wennen aan haar rol ten opzichte van het College en de Gemeenteraad, en andersom. Toch verloopt het nog niet vlekkeloos. Veel blijft onduidelijk: de financiën van de stad zijn bijvoorbeeld helemaal niet op orde en daar heeft Nieuw-West ook last van. Nog steeds hebben we geen idee wat onze budgetten zijn. De manier waarop daar in de Bestuurscommissie mee om wordt gegaan verandert wel. Van een ‘tegen-houding’ in eerste instantie, ontstaat er meer berusting. We moeten roeien met de riemen die we hebben. Als lid van de oppositie is dat geen natuurlijke houding en GroenLinks is dan ook kritisch gebleven op dit onderwerp.

Steeds vaker zoekt de oppositie elkaar op: voor het stellen van vragen en het indienen van moties en amendementen. Hoewel de VVD en het CDA geen voor de hand liggende bondgenoten van GroenLinks zijn, werken we in de Bestuurscommissie heel prettig samen. Het is soms jammer dat dit nauwelijks lukt met de andere linkse partijen. Met de SP dienden we een motie in om maatschappelijk verantwoord inkopen te bevorderen (aangenomen!), maar buiten dat blijven de verhoudingen stroef. Het lijkt erop dat de belangen van de stedelijke coalitie daarin doorwerken. Ook met de PvdA loopt het niet soepel, zij varen hun eigen koers binnen de coalitie en zoeken geen samenwerking daarbuiten. D66 is op sommige thema’s wel bereid om met anderen samen te werken. De door Baâdoud ingezette nieuwe koers voor de Huizen van de Wijk hebben we samen kritisch aan de kaak gesteld, en met succes. Op andere thema’s is D66 verdeeld, zoals bij het hotel initiatief op het watersporteiland in de Sloterplas, dat heeft voor- en nadelen.

Halverwege het jaar bespraken we het ‘position paper Bestuurlijk Stelsel’, geschreven door verschillende BC-leden als reactie op de onderzoeksopdracht van het College aan de commissie die het bestuurlijk stelsel gaat evalueren. Een vrij slap en algemeen stuk, waarin iedere mogelijke uitkomst van de discussie gelezen kan worden. Het blijf dus nog wel even onduidelijk waar we heen gaan met het stelsel.

Parken & groen

We hebben veel aandacht besteed aan groene onderwerpen in 2015, door ze zelf te agenderen of door inbreng te geven op adviesvragen van het College.

Zo stelden we vragen over het beheer van Natuurpark de Vrije Geer waar, door bezuinigingen en centralisatie van taken, eens gedreven vrijwilligers weglopen. Naar aanleiding daarvan heeft de portefeuillehouder een bezoek gebracht aan de Vrije Geer en zijn er goede afspraken gemaakt over het beheer. Ook het beheer van de Heemtuin stond ter discussie. Op ons initiatief gaf de Bestuurscommissie de portefeuillehouder de opdracht om verschillende scenario’s en bijbehorende kosten uit te werken. Het resultaat is dat er meer geld en inzet naar de Heemtuin gaat.

We vroegen ook naar de stand van zaken in de Tuinen van West. Er staan nog steeds kavels leeg en het lijkt erop dat bezoekers nog niet hun weg naar dit mooie gebied weten te vinden, zonde! Portefeuillehouder Mauer leverde naar aanleiding van onze vragen een mooie rapportage aan: er staat gelukkig nog heel wat te gebeuren in het gebied.

Van het College kregen we de vraag om te reageren op de Agenda Groen en de Agenda Dieren(welzijn). Beide stukken bevatten de ambities en plannen van het College en die zijn meestal vrij vaag. De Agenda Groen wisten we door goede samenwerking tussen alle GroenLinks-fracties in de stad aan te scherpen. Zo moeten er nu bijvoorbeeld bodemmetingen worden gedaan voor en na evenementen in parken. Wethouder Choho was dat oorspronkelijk bepaald niet van plan. De Agenda Dieren heb ik helemaal uitgeplozen en van commentaar voorzien (NB: ik werk als rijksambtenaar op het domein dierenwelzijn), zodat de andere GroenLinks-fracties daar ook van konden profiteren. Het stuk wordt door de Gemeenteraad in het voorjaar van 2016 behandeld.

Eind 2015 is er een thema-avond georganiseerd over het hotelinitiatief voor het watersporteiland in de Sloterplas. De avond werd breder ingestoken, maar nagenoeg alle aanwezigen richtten zich op het specifieke, grootschalige, plan waar GroenLinks fel tegen is. Wordt vervolgd in 2016.

Wonen & samen leven

Eind 2015 was er een informatiebijeenkomst over de plannen voor de Jan Evertsenstraat, een idee dat grotendeels afkomstig is uit de dromen en ideeën van Paulus de Wilt. Heel mooi om te zien hoe die nu concreet worden! De Jan Evertsenstraat wordt ingericht als stadsstraat tussen Dam en Sloterplas, er worden ruim 2000 woningen gebouwd en aan de bereikbaarheid wordt gewerkt door o.a. het OV te verbeteren. Zo staat ‘NS Station Sloterplas’ in de plannen: een fantastische ambitie! Begin 2016 spraken we over de plannen in een bijzondere vergadering, samen met de Bestuurscommissie van stadsdeel West.

Samen met duo-Bestuurscommissielid Bert Stamkot ging ik op werkbezoek in het Scheepvaartkwartier in Osdorp (SuHa-buurt). Het betreffende complex werd in de crisisjaren gebouwd en kampt nu al met veel achterstallig onderhoud en mankementen. Daarnaast heeft de bewonerscommissie een conflict met de woningbouwcorporatie. Bert en ik boden een luisterend oor en namen contact op met het Wijksteunpunt wonen om de bewoners te kunnen adviseren.

‘We doen het samen in Nieuw-West’, de titel van de GroenLinks inbreng tijdens de Algemene Beschouwingen in het voorjaar van 2015. Het is inmiddels een rode draad in de gebiedsplannen van het stadsdeel, trots dat dat thema dankzij GroenLinks aandacht krijgt. Het College kwam ook met een nota ‘Ruimte voor Maatschappelijk initiatief’, daarover waren we positief, maar kijken we uit naar de concrete uitwerking (juni 2016).

Verkeer, OV & parkeren

Bus 21 bleef ook in 2015 in beeld. Vanuit GroenLinks ondersteunde ik de bewoners, inmiddels een offciele vereniging, bij het doorlopen van de bezwaarprocedure van de Stadsregio. Helaas werden ze als ‘niet ontvankelijk’ beschouwd, en daarmee werd het bezwaar van tafel geveegd. Nu is het wachten op datum voor de beroepszaak die in 2016 zal dienen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Portefeuillehouder Bobeldijk startte met twee pilots op het gebied van parkeren. Op zich sympathiek om met bewoners samen te praten en te experimenteren, maar het lijkt erop dat het dient om betaald parkeren niet in te voeren, terwijl dat de een veel eenvoudigere en eerlijke oplossing zou zijn om de parkeerdruk omlaag te brengen.

We vroegen opnieuw aandacht voor scooters in het Rembrandtpark: die rijden daar terwijl het niet mag. Gelukkig hebben we wat dat betreft wind mee: het College kondigde aan nieuwe borden te gaan plaatsen om het verbod beter te benadrukken. Wij drongen er met succes op aan dat het stadsdeel daar dan ook tijdig en goed over gaat communiceren.

Tot slot stelden we vragen over verkeersveiligheid bij scholen. De antwoorden waren duidelijk maar ook onbevredigend: het probleem (aard, omvang en oorzaak) is niet goed in beeld. Bovendien komt van de geplande handhaving en voorlichting op scholen maar weinig door capaciteitsgebrek bij het stadsdeel. Gelukkig erkend het stadsdeel wel dat er iets moet gebeuren, en is er extra geld gevraagd aan het College.

Tot slot

Het was een jaar waarin de fractie echt op stoom is gekomen. We zijn aan elkaar gewend en goed ingewerkt. Die lijn zetten we met veel plezier door in 2016!

Namens de fractie,

 

Simone Plantinga
fractievoorzitter