Zaterdag 14 september, de weersvoorspelling is regen en nog eens regen. En ja, tot 15.00 uur regent het. Maar daarna knapt het meer en meer op. De regen weerhoudt een 10-tal diehards, leden van GroenLinks in Amsterdam Nieuw-West, er niet van om in een open bootje te stappen en onder leiding van de onvermoeibare Wouter van der Wulp, gids van het Van Eesterenmuseum, het stadsdeel vanaf het water te verkennen.

Wouter, bijna verdwijnend in zijn regen out-fit, wat best lastig is als je je telefoon op moet diepen om de schipper te woord te staan die meldt dat het bootje gereed ligt, heeft talloze verhalen over de waterhuishouding en de waterwegen in Nieuw-West. Hij illustreert ze met evenzovele foto’s, die, die zaterdagmiddag niet geheel overbodig, in stevige plastic ‘placemats’ zijn gevat. Hij heeft ook speciale verhalen voor ‘onder de brug’, als het echt te hard regent.

De tocht begint in de Burgemeester Van Tienhovengracht. Het waterpeil is hier gelijk aan het waterpeil ‘in de stad’. Om in heel Nieuw-West een dergelijk waterpeil te creëren had destijds het gehele uitbreidingsgebied met 4 meter zand opgehoogd moeten worden. Dat werd toch iets te gek. De ophoging bleef beperkt tot 2 meter zand, zand dat voor het noordelijke deel van het uitbreidingsplan werd gehaald uit de Sloterplas en voor het

zuidelijke deel uit de verbreding van de Nieuwe Meer. Het verschil in waterpeil werd overbrugd door een drietal sluizen. Het passeren van die sluizenwas lastig. Ze werden met de hand bediend door een sluiswachter die op de fiets langs moest komen en de sluizen met handkracht moest bedienen.

Sinds enige tijd worden de Akersluis en de Cramersluis op afstand bediend en kan je er altijd door. Daarmee hebben Amsterdammers met een bootje een enorme vergroting van het bereikbare waterareaal gekregen. Het is een vurige wens van GroenLinks Nieuw-West dat ook de sluis aan de Heemstedestraat op een dergelijke wijze bediend gaat worden, waarmee Nieuw-West nog beter over het water bereikbaar wordt.

Als we vanaf de Van Tienhovengracht de bocht omgaan en de Burgemeester Cramergracht in varen worden we keurig opgemerkt door de camera’s van de sluis. In de sluis zakt het bootje 1,70 meter, toch behoorlijk indrukwekkend als je in zo’n klein bootje zit. Na de sluis varen we het water rondom het Escoriaplein op en varen bijna het daar liggende waterkunstwerk van Gustav Meist binnen. Helaas functioneert het kunstwerk om mysterieuze redenen niet meer.  Jammer.
Vervolgens varen we langs café Oostoever, een bouwwerk in de vorm van een boot met een stuurhut en masten, naar het haventje aan de Noordzijde. Daar heeft onze portefeuillehouder Paulus de Wilt de eer om de met geld van het stadsdeel gerenoveerde aanlegsteiger te openen. De vereniging, die de steiger beheert, heeft er een heuse happening van gemaakt, met ballonnen en een echt lint. Aan de aanlegsteiger kunnen ca 100 bootjes liggen, veelal bootjes voor mensen die gaan vissen. Nog niet alle plaatsen zijn verhuurd. Om de kosten hoef je het niet te laten!

En dan opnieuw de Sloterplas op, het blijft majestueus, zo’n grote plas middenin Amsterdam. We varen langs de Varkensbaai met het scherm dat voorkomt, dat blauwalg zich in dit deel van de Sloterplas kan ontwikkelen. Vooral door de inspanning van GroenLinks is dit scherm er gekomen en het functioneert goed. De hele zomer kon er gezwommen worden. Op de plas is een zeilwedstrijd aan de gang van de scoutingroepn in Amsterdam e.o.  Aangezien de wind is gaan liggen zijn we hier met ons motorbootje toch echt in het voordeel. Aan het eind van de Sloterplas slaan we rechtsaf en varen langs de nieuwbouw van Osdorp, nieuwbouw met beslist grootstedelijke allure. Even verderop wordt er druk gespeeld in en aan het water, kennelijk een kinderfeestje op het daarvoor aangelegde terrein. Rondom het Geuzeneiland en dan door de verstilde, dichtbegroeide vaart langs de zuidrand van Slotermeer. Voor de liefhebber, maar dan voor volgend jaar, het stikt er van de bramen.
We leggen aan bij de natuurspeelplaats De Natureluur. Deze plek is, ook al weer met geld van het stadsdeel, gerealiseerd en voorziet kennelijk in een grote behoefte. Vanuit heel Amsterdam, maar ook vanuit omliggende gemeenten komen kinderen, soms in het kader van een verjaarpartijtje of met een buitenschoolse opvang, en kunnen zich midden in Amsterdam uitleven met water, modder, hout en dergelijke. De folder meldt: het kan zijn dat je kleren vuil worden….

Daarna snel terug (voor zover dat kan natuurlijk), over de Sloterplas waar een boot ons vermaakt door om te slaan, eerst de ene kant op en daarna de ander kant, waar je inderdaad goed kan zien dat cafe Oostoever de contouren van een boot heeft, om afgezet te worden op een aanlegplaats aan de noordkant van de plas.
Natuurlijk, het was soms wat nat en koud, maar zo’n tocht door Nieuw-West was ook voor ons, verknochte inwoners van dat stadsdeel, een verrassing. Jammer dat niet meer GroenLinksers zijn meegevaren. Een gemiste kans!