Het is reces. Mijn eerste, korte, periode als lid van de Bestuurscommissie zit er op. In september pakken we de draad weer op. De tussentijd is er voor mij één van bezinning, van terug- en vooruitkijken. Bezinning klinkt misschien wat zwaar, maar er is toch behoorlijk wat gepasseerd in de afgelopen maanden. Ik neem het graag met jullie door.
De periode t/m 19 maart stond in het teken van de campagne: lange dagen met debatten en flyeren. De campagne was goed, dankzij de inzet van alle actieve leden in het stadsdeel (en de rest van de stad) kwamen we in een positieve flow terecht. Met zelfs een beetje hoop op twee zetels. Het werd er één en GroenLinks bestuurt de komende vier jaar niet mee in Nieuw-West. Op 27 maart was de eerste vergadering van de Bestuurscommissie. In de middag voorafgaand aan de vergadering waren alle gemeenteraad- en bestuurscommissieleden beëdigd door de Burgemeester in de Stopera. Tijdens de eerste vergadering werd de tijdelijk voorzitter gekozen, Achmed Baâdoud van de PvdA. Daarnaast werden een aantal Buitengewone leden van de Bestuurscommissie beëdigd (duo’s), waaronder ik.
Twee weken later was de verkiezing van het Dagelijks Bestuur. D66, PvdA en SP zijn samen tot een coalitie gekomen en leveren de bestuurders. Hoe dit tot stand is gekomen en wat er is afgesproken tussen de drie partijen, wordt op de vergadering van 7 april niet duidelijk. De verschillende oppositiepartijen stellen kritische vragen, maar krijgen nauwelijks antwoorden. Er wordt dan ook niet unaniem vóór dit Dagelijks Bestuur gestemd.
In de vergadering van 7 mei presenteert het DB het lang verwachte Bestuurscommissieprogramma, Dit zou een breed akkoord moeten zijn, maar de inbreng van de partijen die niet deelnemen in de coalitie is minimaal geweest. Tijdens de vergadering werd het DB door de oppositie aan de tand gevoeld over proces en inhoud. Keuzes worden er in dit akkoord niet gemaakt, en ondanks dat er veel in het programma staat wat GroenLinks kan onderschrijven, heeft Paulus tegen het programma gestemd.
Inmiddels waren we bijna twee maanden verder, was er veel tijd en energie opgegaan aan zaken als het bespreken van het reglement van orde en mandaatregister en verliep de organisatie van de vergadering wel erg ad hoc om niet te zeggen chaotisch. Aan de inhoud kwamen we nauwelijks toe.
Paulus zag op dat moment geen rol meer voor zich weggelegd in de bestuurscommissie. Op 4 juni mag ik zijn plek overnemen en wordt Bert Stamkot geïnstalleerd als duo. Ik stel die avond vragen over cameratoezicht in Nieuw-West. Het DB heeft zonder het AB te raadplegen, een advies aan de Burgemeester uitgebracht over de voorzetting, afbouw en beëindiging van een aantal cameraprojecten het stadsdeel. GroenLinks wil graag een stem hebben in dit soort besluiten, of in ieder geval een beeld hebben van de besluitvorming. De gang van zaken blijft echter onduidelijk en GroenLinks zal hier ook zeker aandacht voor blijven vragen.
De maand juni stond in het teken van het opstellen van zogenaamde gebiedsagenda’s. Nieuw-West is verdeeld in 4 gebieden: Slotervaart, Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp en Nieuw-Sloten/ De Aker. Het is de bedoeling dat aan de hand van die gebiedsagenda’s financiële prioriteiten worden vastgesteld, naast de reguliere begroting voor het stadsdeel. In feite dus het aanvragen van extra geld in relatie tot de opgave in de verschillende gebieden. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om deze prioritieten al dan niet te honoreren.
In Nieuw-West zijn de gebiedsagenda’s opgesteld door het DB na, per gebied, een bijeenkomst met de professionals in het betreffende gebied, waarbij ook de leden van de Bestuurscommissie aanwezig waren. In vergelijking met sommige andere stadsdelen was dit een wat povere procedure, waarbij inbreng van bewoners in het geheel achterwege is gebleven. De aldus tot stand gekomen gebiedsagenda’s en de Prioriteitenbegroting 2015 zijn besproken in de vergadering van de Bestuurscommissie op 25 juni, nadat de leden van de bestuurscommissie de betreffende stukken een aantal dagen daarvoor ontvangen hadden. Tel daar bij op dat het verband tussen de gebiedsagenda’s en de Prioriteitenbegroting voor het merendeel ver te zoeken was, dan kun je mijn lichte verbijstering voorstellen.
Ook andere oppositiepartijen waren redelijk kritisch de stukken. Dit leverde de nodige discussie op, veel vragen en vage antwoorden van DB (maar dat zijn we ondertussen gewend). Er zijn door een drietal partijen moties en amendementen ingediend, maar ik heb (met de fractie) de inschatting gemaakt dat het weinig zinvol was om dat ook te doen. Ik heb me beperkt tot een heel aantal kritische vragen over inhoud, onderbouwing van budgetten en proces. Uiteindelijk is er over gestemd: 12 voor en 3 onthoudingen (GL, BNW81 en CDA). Ik heb tot het einde van de vergadering getwijfeld: aan de inhoud van de Prioriteitenbegroting mankeert namelijk niet zoveel, het proces is echter niet goed geweest en met name aan onderbouwing (keuzes!) ontbreekt het.
Dit Dagelijks Bestuur heeft de mond vol van ‘pionieren en verbinden’ en van ‘ook al gaan we er niet over, dan gaan we er toch over’. Grote woorden en ambities. Maar voorlopig verbindt deze coalitie het Algemeen Bestuur in de Bestuurscommissie niet. Ik heb alle begrip voor tijdsdruk, want die was er zeker, maar neem de rest van de Bestuurscommissie daar beter in mee. Lever geen half werk om vervolgens mandaat te vragen het later af te maken. Wees open over de keuzes die je maakt, of niet maakt. Wees duidelijk over de kaders waarbinnen je werkt en als die nog onbekend zijn: deel dat. Grote ambities zijn niets waard als je die niet waar kunt maken, en met deze gebiedsagenda’s en prioriteiten vrees ik daarvoor: het DB wil alles en kiest niet.
Politiek is keuzes maken, GroenLinks gaat deze zomer kiezen waar we de komende vier jaar voor gaan. Uiteraard gebaseerd op het verkiezingsprogramma, maar ook voor ons geldt dat we niet alles kunnen. Ik wens jullie een fijne zomer!
Simone