Later als ik groot ben, wil ik mijn eigen huis bouwen. Ik teken er al aan sinds de middelbare school. En ik ben lang niet de enige. Sinds ik bestuurder ben in Nieuw-West heb ik al veel stappen gezet om ruimte te maken voor bewoners om in Nieuw-West hun droomhuis neer te zetten.
Ik geloof in zelf bouwen. Mensen die hun eigen huis ontwerpen en bouwen, voelen zich over het algemeen veel sterker verbonden met hun omgeving. En ze hebben bewezen dat ze iets kunnen bereiken, een vaardigheid die ze helpt hun omgeving beter te maken. In Nieuw-West hebben we historisch gezien vooral grote blokken gebouwd, veel voor mensen met een kleine beurs. Dat is prima, en daar moeten we ook niet mee stoppen, maar voor de afwisseling is zelfbouw wel een heel mooi alternatief, een verrijking van het stadsdeel.
Nieuw-West kent een hele diverse bevolking. Dat betekent dat er ook veel verschillende wensen zijn als het gaat om wonen. Woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars bouwen vooral voor de grootste gemene deler - en bouwen daardoor huizen die voor iedereen acceptabel zijn, maar niemand echt lekker passen. Alleen met meer zelfbouw krijgen we een woningmarkt waar mensen bijzondere huizen kunnen vinden die als gegoten zitten - voor de eerste bewoners zeker.
Vaak wordt gedacht dat zelfbouwen duur is. Verschillende initiatieven in Nieuw-West bewijzen echter dat het ook met een lager inkomen kan.
In de komende vier jaar wil ik doorgaan met het stimuleren van zelfbouw. Ik zoek actief naar plekken die geschikt kunnen worden gemaakt voor eigen initiatief en naar groepen mensen die samen een plan hebben. Dat beleid heeft de afgelopen vier jaar succes gehad. Steeds vaker weten mensen met inspirerende plannen de weg naar Nieuw-West te vinden. En steeds vaker komen mensen uit Nieuw-West zelf met plannen. Die we-doen-het-zelf-mentaliteit past goed bij Nieuw-West, stadsdeel voor pioniers.
Ik hoop dat ik later ook in mijn zelfontworpen huis oud kan worden. En wie wil dat eigenlijk niet?