De vergadering van de stadsdeelraad van 17 oktober had een wat wonderlijk verloop. Veel tijd werd besteed aan actualiteiten (oa parkeerproblemen) en mondelinge vragen over het tentenkamp aan de Notweg. Een lange agenda werd vervolgens in sneltreinvaart afgewerkt. Een resolutie, een oproep van de stadsdeelraad aan de gemeenteraad om de besluitvorming over het nieuw bestuurlijke uit te stellen, vormde het sluitstuk van de vergadering.
Het wordt koud
In het tentenkamp aan de Notweg hebben uitgeprocedeerde asielzoekers zich verzameld, die om verschillende redenen niet terug kunnen naar het land van herkomst. Ze hebben in Nederland geen recht van opvang en kunnen daardoor nergens heen. Het tentenkamp is een vorm van demonstratie om aandacht te vragen voor hun onmogelijke situatie. GroenLinks trekt zich het lot van deze asielzoekers aan en heeft er onder andere mede voor gezorgd, dat ze nu in degelijke legertenten kunnen bivakkeren. Maar wat als het echt koud wordt? Avni Turgut, raadslid voor GroenLinks stelde de indringende vraag wanneer de grens bereikt is en het stadsdeel, vanuit barmhartigheid, een betere voorziening bijvoorbeeld in een leegstaand pand ter beschikking stelt. De stadsdeelvoorzitter liet weten dat dat aan de burgemeester is en dat de opvang niet anders zal zijn de winteropvang voor dak- en thuislozen.
Respect
Het tentenkamp houdt de gemoederen behoorlijk bezig. Van grote bezorgdheid en mededogen tot afwijzing en verzoek om ontruiming. Zo ook in de stadsdeelraad. Het is de taak van de politiek om op grond van argumenten en door middel van debat tot besluiten te komen. Respect voor de ander is daarbij een basisvoorwaarde. Dat respect kon de VVD-fractie afgelopen woensdag niet opbrengen. Een minachtend gefluister ‘ach wat zielig’ als het over de vluchtelingen gaat, is naar het oordeel van GroenLinks in een stadsdeelraadvergadering volstrekt ongepast en doet geen recht aan de uitzichtloze positie van veel van deze vluchtelingen.
Nieuw bestuurlijk stelsel
Amsterdam houdt er rekening mee dat de Eerste Kamer zal besluiten om de stadsdelen zoals ze nu bestaan op te heffen. Daarom heeft het stadsbestuur een voorstel gedaan voor een nieuw bestuurlijk stelsel voor de stad, waarin de stadsdeelraden worden vervangen door zogenaamde 'bestuurlijke commissies' met minder bevoegdheden dan de huidige stadsdeelraad. Een flinke wijziging, die bovendien met grote snelheid door de gemeenteraad wordt geloodst.
De stadsdeelraad van Nieuw-West heeft als enige stadsdeelraad in de stad zich uitgesproken over het voorstel. De stadsdeelraad roept de gemeenteraad in een resolutie met klem op om meer tijd te nemen om in een zorgvuldig proces en in een open discussie tot een goed afgewogen voorstel te komen. GroenLinks in Nieuw-West vindt een bestuur dichtbij de burger heel belangrijk. Zo'n bestuur is beter toegerust op het aanpakken van de opgave in het stadsdeel. Deelraadslid Avni Turgut heeft de resolutie van harte ondertekend.