Het was een wonderlijke vergadering, de vergadering van de stadsdeelraad van 29 januari. Veel tijd ging zitten in een stormachtige insprekerronde. Diverse ‘moties vreemd aan de dag’ vergden veel aandacht en energie. Aan het knappe vernieuwingsplan voor de Jacob Geelbuurt werd amper een woord gewijd.

Vernieuwingsplan Jacob Geelbuurt


De Jacob Geelbuurt, een buurt in Slotervaart met ca 1400 voornamelijk sociale huurwoningen, gaat fysiek en sociaal langzaam maar gestaag achteruit. Woningcorporatie en stadsdeel willen die ontwikkeling een halt toeroepen en hebben, in nauw overleg met bewoners, een ambitieus vernieuwingsplan gemaakt. In het plan komen maatregelen aan de orde op het terrein van onderwijs, werk en inkomen, zorg en participatie en de woon- en leefomgeving. Een deel van de woningen zal worden gerenoveerd, ca 400 woningen zullen vervangen worden door nieuwbouw. Een nieuwe openbare ruimte vormt een belangrijke basis voor de vernieuwde buurt. Er zal minder op straat worden geparkeerd. De uitvoering van het plan zal ca 15 jaar vergen. Een dergelijke ambitie in deze economische moeilijke tijd verdient veel lof, lof die door GL raadslid Avni Turgut expliciet werd verwoord.

Communicatie met bewoners

Bewoners van een wooncomplex aan de Louwershoek waren in grote getale naar de vergadering gekomen om hun ongerustheid over te brengen over de aanwezigheid van asbest in het gebouw. Afgelopen zomer is het gebouw even ontruimd geweest, toen het asbest werd ontdekt. Uit onderzoek bleek dat de bewoners al snel terugkonden, maar de bewoners vertrouwen dat onderzoek niet. Ze willen meer duidelijkheid van verhuurder en stadsdeel. In een motie, die raadsbreed werd ondersteund, werd het dagelijks bestuur opgedragen om bewoners én raadsleden binnen een aantal dagen een overzicht te geven van de beoogde aanpak van de asbestproblematiek. Wat vooral spijtig is, is dat het kennelijk erg moeilijk is om over een onderwerp als dit op een bevredigende manier met bewoners te communiceren.