Het Waterplan Nieuw-West Visie 2040 werd, nadat het op initiatief van GroenLinks nog op twee punten was geamendeerd, raadsbreed aangenomen in de vergadering van de stadsdeelraad van 27 februari. GroenLinks nam ook het initiatief voor een motie, die ook raadsbreed werd aangenomen, om het peilscheidingsbesluit Osdorperbinnenpolder-Zuid te heroverwegen. Aan het eind van de vergadering kwam wederom de communicatie rondom de asbestvervuiling in de flat aan de Louweshoek ter sprake.

Ambities voor de lange termijn

Het Waterplan Nieuw-West Visie 2040 kwam tot stand onder leiding van portefeuillehouder Paulus de Wilt. Het is een visie op de waterhuishouding van het stadsdeel en vormt daarmee een kader voor bijvoorbeeld ruimtelijke ontwikkelingen. Het beschrijft hoe de waterhuishouding van het stadsdeel er idealiter over 25 jaar uitziet. Het omvat geen uitvoeringsprogramma en geeft ook niet aan waar het geld vandaan moet komen.

Als het dan toch gaat over ambities op een lange termijn, vindt GroenLinks (en met GroenLinks een groot deel van de raad), dat de ambitie opgenomen moet worden om de te ontwikkelen Zuidgracht, onderdeel van het plan voor Osdorp-Centrum, op enig moment verbonden zou moeten worden met Hoekenes en de Sloterplas. Het kost erg veel geld om dat te realiseren, zal dus ook lang op zich laten wachten, maar alleen zo wordt de Zuidgracht een echte gracht en kan de gracht een rol spelen bij de doorstroming en gebruikt worden voor recreatievaart.


Natuurijsbaan

Met het tweede amendement wordt in het waterplan opgenomen, dat gezocht wordt naar locaties om een natuurijsbaan te realiseren, zo mogelijk in de vorm van een wadi. Een wadi is een ondiepe plek, waar regenwater tijdelijk opgevangen kan worden om daarna langzaam in de bodem te infiltreren. Als je zo’n wadi in de winter vol laat lopen, kan je er na de vorst op schaatsen!


Asbest Louweshoek

Het debat in de vergadering van de stadsdeelraad werd fel toen Avni Turgut, raadslid van GroenLinks, de fractie van de SP aansprak op de onjuiste en tendentieuze berichtgeving op de website van de SP over de asbestvervuiling in de flat aan de Louweshoek. Daar schieten de bewoners niets mee op en zorgt alleen voor extra verwarring en onrust. Namens het DB benadrukte Paulus de Wilt het belang van zeer zorgvuldige communicatie in dit soort situaties. Hij raadde de raadsleden aan het boekje te lezen dat is geschreven over de communicatie bij de asbestvervuiling in woningen op Kanaleneiland in Utrecht. Het DB zal ieder fractie een exemplaar van dit boekje verstrekken. Van de zijde van de SP bleef het stil….

Alle ogen blijven gericht op Woonzorg Nederland, eigenaar van het complex, om tempo te maken met een onderhoudsplan, waarbij ook het asbestprobleem wordt opgelost.