Esther ging namens de fractie in gesprek met Fatimzahra Baba (stichting SAAAM en Bashma), Abdelhamid Idrissi (stichting studiezalen), Imane Valk (Jong Plein ‘40-‘45/Amsterdammertje van het jaar 2021) en Kiete Schmitt (Voorzitster DWARS GroenLinkse jongeren Amsterdam). 

Elizabeth IJmker was namens de gemeenteraadsfractie van GroenLinks Amsterdam aanwezig om signalen op te doen en een korte toelichting te geven op voorstellen die vanuit GroenLinks zijn gedaan om jongeren structureel te laten participeren. 

Kijk hier de gehele online bijeenkomst terug.

Welke impact hebben de corona maatregelen om jongeren, en met name meiden, vanuit een kwetsbare positie? 

Fatimzahra Baba is oprichtster van SAAAM en Bashma, een vrouwenorganisatie en meidenorganisatie in Nieuw-West, gevestigd in hartje Slotermeer. Hun motto luidt: ‘Dicht bij de wijk, dicht bij de mensen’. Er worden o.a. dialogen georganiseerd, er is geen taboe en geen schaamte. SAAAM probeert wijken weerbaarder te maken door de weerbaarheid van moeders en meiden te vergroten. Hierbij kan gedacht worden aan de avondklok en de rellen daaromheen: toen stonden buurtmoeders van SAAAM buiten om met jongeren in gesprek te gaan en om zo ongeregeldheden en de confrontatie met de politie tegen te gaan. Welk effect heeft de avondklok als maatregel op jongeren? Met gezinnen die al voor corona kwetsbaar waren? Fatimzahra benadrukt het belang van gesprekken met moeders en jongeren. We zouden niet alleen over ze, maar mét ze in gesprek moeten gaan.

Door de corona maatregelen is thuisonderwijs lang de norm geweest. Welke effecten heeft dit op de kwaliteit van het onderwijs en hoe zorgen we ervoor dat ook kinderen/jongeren vanuit een precaire thuispositie mee kunnen blijven doen?

Abdelhamid Idrissi is Oprichter van stichting Studiezalen. Een initiatief om leerlingen met een leerachterstand of uit een kwetsbare positie op te vangen en onderwijsondersteuning te bieden. Alle leerlingen van studiezalen hebben het in deze coronatijd ook erg zwaar. De kracht van Studiezalen zit hem in het contact. Door met leerlingen in gesprek te gaan en een veilige leeromgeving te bieden, ergens anders dan thuis. Een zorg voor studiezalen was met de strengere maatregelen dus ook het coronaproof werken. De locaties waar doorgaans gewerkt werd, moesten dicht en leerlingen konden daardoor niet meer in dezelfde mate terecht bij Studiezalen. 

Studiezalen is gestart met wandelen met de leerlingen, zij noemen dit wandel-life coaching. Ook worden leerlingen gebeld om te vragen hoe het gaat. Dit gebeurt elke dag. Door deze gesprekken kwam het aan het licht dat er gezinnen waren die hulp nodig hadden. Dit waren gezinnen die leefden op ‘randvoorwaarden’: niet voldoende eten of rust in huis; geen laptop of internet; met meerdere gezinsleden op een kleine oppervlakte wonen. Thuisonderwijs is daardoor lastig. Bij studiezalen komen er steeds meer signalen binnen dat niet alleen leerlingen maar ook ouders onder de Lockdown lijden. Dat ouders het moeilijk vinden om hun kinderen te helpen en te voorzien van alle middelen voor thuisonderwijs. 

Koos Marinus van de Algemene Onderwijsbond geeft aan dat het in Nieuw-West minder goed gaat met het basisonderwijs. Er bestond al leerachterstand door het lerarentekort, maar door de coronacrisis is de leerachterstand en kansengelijkheid groter geworden. Maria van de weekendacademie herkent deze signalen. Naast de zorgen over het onderwijs, zijn er ook zorgen over beweging en eetritme van kinderen. Zij bewegen minder omdat kinderen minder buiten komen en de sportmogelijkheden door de maatregelen minder zijn. 

Hoe is het om jong te zijn en ambities te hebben in tijden van corona?

Volgens Imane Valk, Amsterdammertje van het jaar, zouden alle jongeren Amsterdammertje van het jaar moeten zijn. Als steun voor jongeren in deze tijd. Ze benadrukt dat het belangrijk is om positief en creatief te blijven. Er zijn dingen die nog wel kunnen en daar zouden we ons ook moeten richten. Zo noemt ze voorbeelden hoe jongeren onderling kunnen afspreken om, lessen volgen en hun stem laten horen. Imane maakt zich echter wel zorgen over haar leeftijdsgenoten en diens ontwikkeling. Zij zouden niet altijd de ruimte hebben om zich te ontwikkelen en niet iedereen heeft dezelfde kansen. Ook is er aanwezigheid van mentale kwetsbaarheid onder jongeren. Politieke vertegenwoordiging van jongeren is belangrijk. Hier maakt Imane zich dan ook hard voor. Voor jongeren is dit niet altijd even makkelijk. Het gesprek zou meer mét jongeren moeten zijn en het is de verantwoordelijkheid van politieke organen en instanties om contact te zoeken met jongeren en signalen op te halen. 

Worden jongeren genoeg vertegenwoordigd?

Kiete gaf aan dat het politieke werk van DWARS lijkt door te gaan, ondanks corona. Wel is het ook voor DWARS als politieke jongerenorganisatie een uitdaging om de belangen van jongeren zichtbaar te maken. Jongeren merken dat er onzekerheid is. Wat is je diploma na corona waard? Kiete omschrijft deze periode als een soort druppel die de emmer doet overlopen. De problemen die we vanavond bespreken bestonden al, alleen worden deze nu versterkt en uitvergroot door corona. DWARS heeft landelijke samen met GroenLinks een masterplan gelanceerd voor de positie en toekomst van jongeren nu en na corona. 

Corona raakt zo dus eigenlijk wel iedereen. Er is gesproken over de kwetsbare positie van sommige meiden, achterstanden in het onderwijs & scholieren en studenten die worden belemmerd.