Lees de bijdrage van Simone Plantinga bij de Algemene Beschouwingen in de bestuurscommissie in Nieuw-West, met onder meer aandacht voor duurzame stedelijkheid, buurtrechten, Bus 21 en echte participatie.

Het Bestuurscommissieprogramma is getiteld ‘Pionieren en Verbinden’. Het werd gepresenteerd als een open document, waar ruimte in zit om samen ideeën en plannen uit te werken. Tot op heden is daar weinig van gekomen. Twee in het oog springende voorbeelden zijn de uitwerking van de motie kinderarmoede en de motie van de coalitie voor de besteding van vrij gevallen reserves (5 miljoen). Beide werden gepresenteerd aan het Algemeen Bestuur zonder daarover open in gesprek te gaan. Hoewel is toegezegd bij de uitwerking van die laatste motie met het AB in gesprek te gaan over de  voorstellen, getuigt dit van weinig transparantie. 

Op dit moment voel ik me als lid van het Algemeen Bestuur niet uitgenodigd om mee te denken. En dat  is zonde, want de denkkracht die we samen zouden kunnen mobiliseren, maakt ons stadsdeel mooier. 

In de gebiedscyclus is gelukkig meer ruimte voor gesprek: met het AB én met bewoners. Toch is ook daar nog een slag te winnen. ‘We doen het samen’ is meer dan inspraak en luisteren naar bewoners. Het is meer dan de wensen van bewoners inventariseren en noteren in een agenda. Samen doen gaat over het faciliteren van vertrouwen en ruimte geven aan initiatief.  

We doen het daarom ook samen in de buurt

Faciliteren is niet hetzelfde als het aan de bewoners overlaten. Faciliteren komt met verantwoordelijkheid. Met een actieve en alerte houding. Actief en alert naar die initiatieven die goed gaan en die we ruimte moeten geven, maar ook actief en alert naar bewoners die ons harder nodig hebben. Laten we naast pionieren en verbinden, ook loslaten. De leefbaarheid neemt toe als bewoners zich actief met elkaar inzetten voor de buurt. Initiatieven van bewoners maken buurten sterker. De overheid is er om bewoners te activeren en te ondersteunen waar nodig. 

Er zijn al veel mensen met ideeën, maar te vaak lukt het niet om die ideeën te realiseren. Dan is de bureaucratie te ondoordringbaar en de vele regels en wetten ontmoedigend. Het stadsdeel heeft de taak te balanceren: het moet mensen stimuleren de kansen te pakken, maar tegelijk niemand oneerlijk bevoordelen. Zo bouw je volgens GroenLinks een vrijzinnig en pionierend stadsdeel. Omdat beter te organiseren stellen we een ‘iniatiefloket’ voor, een centrale plek in het stadsdeel (online en offline) die bemenst wordt door ‘durfambtenaren’. Durfambtenaren durven buiten de lijntjes te gaan als dat nodig is, zijn in staat verbindingen te maken in het stadsdeel, maar ook in de eigen ambtelijke organisatie. Ze 

krijgen de ruimte en het vertrouwen om te experimenteren van hun ambtelijke en politieke leiding, van ons dus. 

We gaan samen naar de stad

Nu de stadsdelen worden gereorganiseerd en duidelijker wordt hoe het nieuwe bestuurlijk stelsel uitwerkt, is het belangrijk dat de samenwerking tussen bewoners, ondernemers, maatschappelijke  organisaties en de overheid gezond blijft. Over dat laatste maken we ons wel zorgen: het ecologisch beheer van natuurpark de Vrije Geer en de Heemtuin staan onder druk en dit lijkt te zijn ontstaan door de veranderingen in de ambtelijke organisatie.  

De invloed van de RVE’s, met name de RVE Vastgoed, op uitvoering van plannen van het stadsdeel worden ook steeds zichtbaarder. Gewenste ontwikkelingen bij Buurtonderneming de Lucas Comunity en het Landje worden hierdoor bedreigd. 

Daarom moeten we stoppen met ‘Deelraad’ spelen en op zoek naar een nieuwe vorm van samenwerking in de Bestuurscommissie. We moeten optrekken met bewoners, initiatieven en ondernemers richting stad. Dáár moeten de ideeën worden gehoord, de zorgen worden geuit en de problemen op tafel komen te liggen. Daar moeten we resultaten binnenhalen, zodat we daarna samen kunnen werken aan een goede uitvoering in Nieuw­-West. 

Bij bus 21 hebben we die weg bewandeld: het geluid van bezorgde bewoners laten horen bij het College van B&W Amsterdam. Laten we dat vaker doen: ongevraagd advies geven en inspreken over dat wat leeft in Nieuw­-West. Het verkiezingsprogramma van GroenLinks is getiteld: ‘Kansen grijpen in Nieuw-­West’. De kansen liggen voor het oprapen, we moeten alleen niet gaan zitten wachten op een adviesvraag van het College om ze onder de aandacht te kunnen brengen. 

 

Samen voor duurzame stedelijkheid

Wat GroenLinks betreft het thema voor Nieuw­-West de komende jaren, het zou een mooie titel zijn voor de op te stellen gebiedsplannen. Duurzame stedelijkheid omvat een vijftal thema’s: 

1. Inrichting van ruimte 

Er is nog veel ruimte in Nieuw-­West, dus laten we daar zuinig op zijn. Bij de inrichting van de openbare  ruimte kiezen we voor groen en speelplekken, niet voor asfalt en auto’s. Het groen dat er is, onderhouden we zorgvuldig door het aan specialisten over te laten.  

De Sloterplas blijft een groen­blauwe parel! Aan de randen mag best wat reuring ontstaan, maar voor  een groot hotel is geen plek. We zetten daarom in op de water­ en ruimtelijke kwaliteit en maken dat  beter. 

2. Duurzaamheid: energie en economie 

In Nieuw-­West gaan we duurzamer en energiezuiniger bouwen en renoveren. De crisis en vertraging  van de stedelijke vernieuwing biedt ook kansen om anders met de woningvoorraad om te gaan:  renovatie en zelfbouw bijvoorbeeld. En ook bij nieuwbouw en renovatie doen we het samen: door zelfbouw te stimuleren en ruimte te creeëren voor woongroepen, bijvoorbeeld voor ouderen.  

Het aantal sociale huurwoningen moet op peil blijven. Het kabinetsbeleid mag niet ten koste gaan van onze inwoners. Stevig inzetten op behoud, doorstroom en nieuwbouw van betaalbare woningen dus. Ook vragen we aandacht voor leegstand van woningen in de Vrije Sector: dat belemmert de doorstroming. 

Naast energiebesparen, gaan we het ook zelf opwekken. In Westpoort moet ruimte komen voor windergie. Ook hier doen we het samen: Amsterdam Energie heeft een uitstekend plan klaarliggen voor windmolens ván Nieuw-­West. 

3. Mobiliteit: OV, fietsen  

Het openbaar vervoer blijft bereikbaar en fijnmazig. De komende jaren zullen we stevig moeten inzetten op het behoud ervan, zéker in Nieuw­-West. Fietsen gaan voor op gemotoriseerd verkeer, zeker qua ruimtegebruik. De verbindingen met de stad en omliggende groen en regio moeten goed zijn. 

4. Meedoen: participatie 

Iedereen mag meedoen in Nieuw­-West en voor iedereen is er plek. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan de Vluchtelingen van ‘Wij zijn hier’. Goed dat er een bed, bad en broodvoorziening is in ons stadsdeel. Nu nog zorgen voor een structurele oplossing! 

We geven het goede voorbeeld op het gebied van participatie. Waar het College de uitwerking van Buurtrechten nu laat liggen, gaan wij experimenteren en pionieren. Bij uitstek één van de nieuwe functies van de Bestuurscommissie. Wanneer er stedelijk barrieres ontstaan, gaan we die met bewoners wegnemen. 

5. Diversiteit: reuring  

Winkelgebieden staan niet leeg, maar worden actief ontwikkeld. Als vastgoedbeheerders hun verantwoordelijkheid niet nemen, doen we het zelf én samen! Door het bouwen van bijvoorbeeld studentenwoningen, zoals nu bij Lelylaan, trekken we nieuwe bewoners naar het stadsdeel. Daar horen passende voorzieningen als winkels en horeca bij: goed voor reuring, vertier én werkgelegenheid.  

Tot slot 

Wat GroenLinks betreft verdienen de voorgaande zaken nú aandacht van het College van B&W in Amsterdam en de Gemeenteraad en zouden we op die punten met bewoners en ondernemers samen moeten optrekken om die plannen te onder de aandacht te brengen en te realiseren.  

Een aantal bevoegdheden zijn we kwijt als Bestuurscommissie, maar we kunnen heel veel nog wel. We zijn er in de eerste plaats voor Nieuw-­West, en dan pas voor het College. Onze agenda bepalen we zelf, maar dat vereist planning en vooruitkijken.

GroenLinks kijkt er naar uit om samen met de Bestuurscommissie Nieuw­-West de speerpunten uit de gebiedsagenda’s om te zetten naar concrete plannen: voor een sociaal, groen en vrijzinnig stadsdeel.